29 май 2015

Участие на "АКВАХИМ" АД в юбилейно честване по случай 50 годишнината от ликвидирането на маларията в Република България.

                                                                                                                                                                             

 

 Участие на "АКВАХИМ" АД в юбилейно честване по случай 50 годишнината от ликвидирането на маларията в Република България.

На 29 май 2015 г. се проведе конференция на тема "България 50- години свободна от малария". Събитието беше организирано от Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести и Българската организация на медицинските паразитолози.                                                                                                                                                        

Маларията е една от най-разпространените заразни болести, известна още от дълбока древност. Тя е тропическа болест, причиняваща висока смъртност. Министерството на здравеопазването уведомява, че по данни на Световната здравна организация (СЗО), маларията е една от най-разпространените заразни болести в световен мащаб. Тя представлява световен здравен проблем в над 100 страни, територията на които се населява от около 2,4 милиарда души (това представлява 40% от населението на Земята). Затова и постижението на нашата страна вече 50- години „свободни“ от малария е от световно значение. На интернет страницата на Световната здравна организация беше публикувана информация за събитието.

По време на научната сесия беше представена глобалната маларийна ситуация, съвременното състояние и историята на маларията в България и видовете преносители – комарите от род Anopheles. “АКВАХИМ“ АД представи възможностите за съвременни молекулно-биологични анализи за бързата диагностика на маларията, което предизвика голям интерес от страна на участниците в конференцията и доведе до научни прения.

Цялата аудитория беше удовлетворена от професионално поднесените лекции на семинарите, както и отличната организация от страна на домакините от Националния център по заразни и паразитни болести.